Dat vitamine D belangrijk is voor ons lichaam is duidelijk. Vanaf de eerste dag dat je geboren wordt krijg je al vitamine D toegediend in de vorm van druppels. Je hoeft niet een baby te zijn om dit elke dag te krijgen, aangezien het voor volwassenen net zo belangrijk is. Elke dag neem ik vitamine D in de vorm van een zoete gummie beertje. Want ja, ik heb een klein te kort. Hoewel niet iedereen zal weten waarom het belangrijk is, vertel ik jou er graag meer over.
Vitamine D kan ons lichaam niet zonder!
Niet alleen van de zon krijgt ons lichaam vitamine D binnen, ook via voeding. Zo is het belangrijk om vitamine D te nemen om calcium uit voeding op te kunnen nemen in ons lichaam. Voor de groei en het behouden van stevige botten en tanden. Als je lichaam iets mist, dan zullen wij dat al snel merken in kleine kwaaltjes. Of juist omdat ons immuunsysteem minder wordt, net als de werking van onze spieren.
Vitamine D zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed wordt opgenomen en wordt vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Zo worden de botten en tanden stevig. Vitamine D is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken en het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen. Voor een goede spierfunctie speelt het een belangrijke rol door het goed in stand te houden, tevens een goede werking voor het immuunsysteem.
De belangrijkste bron is vitamine D
De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken. Ook zit vitamine D in vette vis, en in een laaf gehalte in vlees en eieren. Als toevoeging zit het in halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Soorten vitamine D in voeding
Er zijn twee soorten vitamine D die voor komen in voeding, namelijk vitamine D2 en Vitamine D3. Beide vormen worden gevormd onder invloed van uv-straling. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. Vitamine D3 komt daarom van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Via supplementen en verrijkte voedingsmiddelen wordt zowel vitamine D2 als vitamine D3 gebruikt. Beide vormen doen actief zijn werk in het lichaam. Vitamine D3 heeft wel een sterkere werking dan vitamine D2.
Hoe wordt vitamine D opgenomen in ons lichaam?
Vitamine D wordt het beste in de darmen opgenomen als er vet en/of olie aanwezig is. De gemiddelde opname van Vitamine D uit voeding zit rond de 80%. Het lichaam slaat vitamine D op in vetweefsel en organen zoals in ons lever.
Te veel of te weinig vitamine D?
Een tekort aan vitamine D kan bij jonge kinderen rachitis veroorzaken. Het is een ziekte die zorgt voor een afwijking aan het skelet. Bij volwassen en ouderen kan door een vitamine D-tekort op den duur botontkalking of osteoporose en/of spierzwakte optreden.
Een te hoog gehalte aan vitamine D kan alleen voorkomen bij een te langdurig gebruik van het supplement. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Het kan een resultaat geven van schade aan de nieren. Met een normale voeding en het opvolgen van het advies voor inname speelt dit niet. Een langdurige blootstelling aan zonlicht geeft risico op teveel aan vitamine D. De huid regelt de aanmaak, maar dat komt bij gezonde mensen zelden voor.
Gebruik jij extra vitamine D?
Informatie bron: Voedingscentrum.