Als je het net als mij het snel koud hebt, is het heerlijk om het huis warm op te stoken. Dit kan door radiatoren, een houtkachel die zelfs extra sfeer biedt of met extra luxe en comfort van vloerverwarming. Niet alleen in de woonkamer, ook door het hele huis en zelfs in het toilet en badkamer. In dit artikel vind je de verschillende soorten vloerverwarming en wat het precies inhoud. 

Vloerverwarming in huis

Voor een bestaand huis is het een hele klus om een vloerverwarming aan te leggen, het moet immers onder de vloer geplaatst worden waardoor alles open gehaald moet worden. Maar het resultaat mag er zijn! Voor een nieuwbouw huis of als je gaat verhuizen is het ideaal om direct gebruik te maken voor het aanleggen van een vloerverwarming.

Het grote voordeel is dat vloerverwarming onzichtbaar is en hierdoor ook ruimte bespaard in het huis. Zo kun je het huis benutten met dat mooie kastje die je in gedachten hebt of een mooie hoekbank die precies gaat passen.

Nat systeem

Het natte vloer verwarmingssysteem is de meest gebruikte soort. Hierbij worden de buizen rechtstreeks in het cementdekvloer geplaatst. Onder de dekvloer wordt een isolatielaag aangebracht. Het natte systeem is alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen of woningen ter renovatie. Bij het natte vloer verwarmingssysteem moeten de verwarmingsbuizen de chape opwarmen, uitzetten en krimpen. De vloerverwarming moet worden voorzien van een wapeningsnet of staalvezelbewapening om barsten in tegels of chape te vermijden.

Droog systeem

Bij een vloerverwarming bij een droogsysteem liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde islolatieplaten van piepschuim of polystyreen. Deze isolatieplaten dienen als warmte geleider en zorgen voor een korte opwarmingstijd en een goede warmte verspreiding. Het verschil tussen een droog en nat systeem is de opbouwhoogte. Het droge vloersysteem wordt vooral toegepast bij renovatie en houtskeletbouw.

Vloerverwarming in huis

Bij bestaande vloer

Bij een bestaande vloer is het mogelijk om het in te frezen. In de bestaande chape zullen er sleuven worden gefrezen waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen. Hierbij liggen de buizen dicht bij de vloerafwerking. Het zorgt er voor dat de vloer snel warm wordt en dat warmteverlies beperkt blijft.

Elektrische vloerverwarming

Het voordeel van een elektrische vloerverwarming in de badkamer is dat het onafhankelijk is van de rest in het huis. Bij moderne vloerverwarming is het niet meer nodig om veel ruimte te moeten creëren. Zo kun je de ruimte van de badkamer goed benutten door een grotere douchecabine of een mooi bad, in de woonkamer een mooie hoekbank of een grote kast. Hier wordt iedereen toch vrolijk van!

Vloerverwarming geeft stralingswarmte die geleidelijk omhoog komt. Zo wordt de juiste dosering aan warmte verdeeld. Het wordt gemiddeld drie graden lager ingesteld dan de thermostaat zelf bij radiatoren. Kies er voor om een elektrische vloerverarming te combineren met een goede thermostaat.

Zo kun je met een regelbare thermostaat een weekschema instellen waardoor de vloerverwarming automatisch aan en uit gaat. Zo vergeet je niet om de thermostaat naar beneden te zetten zodat er geen onnodige warmte wordt gestookt. Het fijne aan deze automatische regelaar is dat je altijd warmte voeten hebt en er niet bij stil hoeft te staan.


Zou jij kiezen voor vloerverwarming in huis?
Liefs, Gea

Dit artikel betreft een samenwerking

Advertenties

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Glamview

Hallo! Mijn naam is Gea. Ik ben 31 jaar oud en woon in het noorden van Nederland, samen met mijn man en lieve zoon van 3 jaar oud. Ik schrijf wekelijks over fashion, beauty en lifestyle op mijn blog www.glamview.nl. Met een 'vegan' tintje er aan vast. Ik ben dol op sushi, make-up en kleding en ga graag op reis naar het buitenland.